Càpsula IV FabLab TE – Laboratoris Digitals de Fabricació #FAME20FABLABTE

Data: Dimecres, 18 de novembre

L’Ajuntament d’Amposta juntament amb l’Associació Fab Lab Terres de l’Ebre han fet una aposta molt important, impulsant la creació del Fab Lab TE al Sindicat, un edifici emblemàtic situat al centre neuràlgic de la ciutat, i que ha estat un projecte co-finançat amb Fons FEDER dins del Programa PECT Ebrebiosfera (Projectes d’especialització i Competitivitat territorial). Un hub d’innovació tecnològica amb la finalitat de ser un espai de referència i punt de trobada per al teixit empresarial, món educatiu, l’administració, la recerca, makers i ciutadans en general.

Els FabLabs son laboratoris de fabricació que neixen després del gran èxit de la classe “com fer (quasi) qualsevol cosa” que va organitzar Neil Gershenfeld, Cap del centre de Bits & Atoms del MIT, Massachusetts Institute of Technology, la Universitat d’enginyeria més prestigiosa del mon . Actualment hi ha més de 2000 FabLabs que formen part de la Xarxa de FabLabs a tot el mon.

Els FabLabs son llocs oberts a tothom, que disposen de tecnologia de fabricació digital, posant-la a l’abast del talent local, fomentant el DIY (do it yourself/fes-t’ho tu mateix) que fan divulgació de la innovació tecnològica i científica, i obren la possibilitat per fer investigació i innovació tant al món educatiu, empresarial com a la ciutadania en general. No son centres per fer grans tirades industrials si no més bé coses úniques o prototipus.

També gràcies a la democratització de la tecnologia, donant accés a tots els sectors de la societat, el FabLab és un ens dinamitzador del territori que permet a aquelles iniciatives que no trobaven sortida i que es quedaven al mon de les idees, es puguin fer realitat.

Creant oportunitats per crear oportunitats, obre la ment i inspira, no només per l’accés a un repositori de projectes fets a tot el mon, els cursos i les xerrades de divulgació (open source); sinó pels professionals que passen pel Fablab i els seus usuaris, afavorint un cultiu d’idees i coneixement amb infinites possibilitats.

Serveis que donarà el FabLab:

MON EDUCATIU

Ofereix la possibilitat de prototipar i testejar els projectes de recerca de les universitats, centres de formació professional, instituts i escoles de secundària.

Formació a persones en atur en l’àmbit de la Indústria 4.0 amb l’objectiu d’iniciar, guiar i formar tècnicament participant en la comunitat global de la Xarxa de Fab Labs.

TEIXIT EMPRESARIAL

Serveis orientats a la creació de projectes d’emprenedoria.

Accés a tots els projectes open source (codi obert) de tota la Xarxa de Fab Labs de tot el mon, possibilitant l’opció de compartir prototipatges, projectes i millorar-los per adequar-los a les necessitats existents.

Serveis a les empreses que vulguin reorientar el seu model de negoci i treballar els seus projectes, creant sinergies amb altres empreses i usuaris donant resposta a les necessitats del client final, promovent la competitivitat i aportant un valor afegit. Tot i així, si alguna empresa demana confidencialitat, s’accepta.

Facilitar l’adaptació a les noves tecnologies a tot tipus de negoci per donar solucions a les persones usuàries.

COMUNITAT MAKER

Accés a la maquinària digital, a la col·laboració, co-creació i connexió entre els makers dinamitzant els seus projectes individuals per compartir-los en comunitat i amb la possibilitat d’esdevenir projectes d’emprenedoria.

CIUTADANIA

Sacsejar les ments inquietes de la ciutadania encuriosida sense qüestionar edat, ni sexe, donant fluïdesa al procés creatiu i empoderant les seves accions.

Serà un hub de referència a les Terres de l’Ebre on la creativitat i el talent tindran un paper fonamental perquè molt més important que les màquines i que el producte/prototipus final són els processos.

El FabLab TE obrirà les seves portes aquest 2021.

Qui ens ho explicarà serà Juan Carlos Rincón, Director del FabLab TE.

Xarxes socials

Facebook Fablab Terres de l’Ebre

Twitter @FabLAB Terres de l’Ebre

IG @fablabte

Web

www.fabfoundation.org

www.fabacademy.org