#FAME13

L’Any 2013 el vam cel·lebrar el Fòrum Amposta Empresa participant molt activament en la implantació del primer TEDx que arriba a les Terres de l’Ebre.

tedxamposta

“Disculpin les molèsties, però això és una revolució”

Amb aquestes paraules posades en el context de les xarxes i connexions que s’estan creant al nostre territori, acabava la conferència d’Anna Zaera, una de les 10 ponents que van aportar idees i molt de valor al TEDxAmposta.

Moltes persones ens pregunten com va sortir la idea d’organitzar un TEDx a les terres de l’Ebre. Un cop eliminades les pors i els perjudicis, va ser molt fàcil  fer-se una pregunta: Que ens impedeix portar un TEDx a les nostres comarques? A partir d’aquí ja tot va ser un exercici de determinació, perseverança i un polsim de tolerància a les normes TED. Va ajudar la sort de trobar una bona interlocutora dintre de TED a Nova York i que la TED Sennior Ambassador, Antonella Borglia sempre va estar disposada a ajudar-nos.

Tenim clar des de les primeres reunions que el nostre objectiu principal no és organitzar un TEDx si no, donar continuitat al moviment generat. Sense cap ambició de ser referents ni liderar cap nou moviment, sí que volem despertar i connectar les ments inquietes de les Terres de l’Ebre amb els efectes positius que això pugui tenir per a les nostres comarques.

És important esmentar que totes les persones que hem decidit col·laborar per organitzar aquest esdeveniment, com ara els organitzadors,voluntaris i ponents treballem oferint el nostre temps de manera altruista,  ja que l’Organisme TED impedeix que resulti cap benefici econòmic de l’organització del TEDx.

Les primeres sorpreses venen amb l’efecte que es produeix amb les persones que ja coneixen TED i amb la implicació i complicitat dels voluntaris on tots treballen sense ànim de lucre. Es van començar a establir noves connexions entre els que participàvem amb el TEDx, amb els sponsors, amb els ponents, amb els seguidors…  Algunes d’aquestes connexions generaran projectes, altres aportaran coneixements, altres s’enriquiran en experiències i totes aportaran valor a les persones.

Amb totes les entrades esgotades des de feia dies va arribar el dia del TEDxAmposta on les dades parlen:

412 persones han vist el TEDxAmposta: 100 assistents seguint-lo en viu (aforament màxim fixat per TED) + 105 a les seus paral·leles + 207 en streaming https://new.livestream.com/tedx/tedxamposta.

218 twitts els dia del esdeveniment https://twitter.com/search?q=%23tedxamp&src=typd&f=realtime

322 seguidors al Facebook essent el TEDx que té mes seguidors/població a Espanya. https://www.facebook.com/TEDxAmposta

I com en qualsevol TEDx, els protagonistes són les idees i vam aconseguir un cartell de luxe amb tots ponents vinculats a les terres de l’Ebre. Vinguts de les nostres comarques o des de l’altra banda de l’Atlàntic. Ens van impressionar  amb les seves brillants aportacions i amb la seva capacitat de comunicació, parlant de ciència, educació, empresa, millora personal, responsabilitat social i art.

En l’organització del TEDxAmposta han participat 32 voluntaris, 14 professionals, 22 empreses, 8 organismes locals, 2 escoles i 1 universitat.

Els drons, la impresora 3D, literatura seleccionada i unes voluntàries molt amables, donaven la benvinguda al TEDxAmposta.

Després de la presentació, on es va deixar clar que l’esdeveniment no és un TED si no un TEDx i es va donar gràcies als espònsors, el grup ATEMPO va iniciar la jornada amb una posada en escena al més pur estil TEDx.

Marc Font ens va sorprendre amb dos tiradors d’esgrima a l’inici de la seva “talk”.  Ens va parlar de les eines dels esportistes d’elit aplicades a la vida diària i destacant la importància del control emocional.

El vídeo de la TEDtalk de Richard Tureré va donar pas al següent ponent.

L’aerofeeder i la seva filosofia va ser l’aportació de Cristobal Aguilera qui ha aplicat aquesta idea a les zones més deprimides d’Ecuador i d’altres països sudamericans.

La coach Ruth Freixedas ens va explicar el seu projecte educatiu a les escoles del Delta de l’Ebre basat en la intel·ligència emocional i en l’autoconeixement.

Una de les TEDtalks més vistes de la història va seguir a la Ruth. Simon Sinek ens va explicar la importància de començar amb el “per què”.

A la tornada de l’esmorzar es va poder disfrutar de la metàfora de Santi Valldeperez entre fer un coc i fer una pel·lícula, arribant a extendre la metàfora a la millora del territori.

El va seguir el cor Flumine que ens van donar un ensurt quan es van mesclar entre els assistents i sense avisar, van començar a cantar des de les cadires del públic per anar pujant a l’escenari a interpretar un parell de temes més que van agradar molt als assistents.

Pere Estupinyà, un tortosí que viu i treballa a Nova York, escriptor i divulgador científic, ha escrit diversos llibres i gaudeix de reconeixement mundial per la seva rigorosa tasca i compromís amb la ciència, ens va parlar del rascar on no pica i de pensar com a extraterrestres per descobrir allò desconegut i fer així més apasionant l’aprenentatge i la nostra vida.

L’inici de Joan Antó fent un play-back del Nessun Dorma interpretada per Pavaroti, no va deixar a ningú indiferent. La seva idea sobre Adesse i Avesse ens ajudarà a pendre millor les decissions crítiques.

És necessari inventar en educació? Innovar? Totes dues coses? El model de Jaume Vilella ens va portar al complex món de l’educació i ens va deixar a tots pensatius amb la pregunta final: Si el teu fill et pregunta al final del dia, i tu, papa? Què has aprés de nou avui?.

Amb aquesta enriquidora pregunta ens en vam anar a dinar. Menú especial TEDxAmposta preparat per la voluntària i nutricionista Mireia Agramunt. Sostenible i ecològic amb el suport dels espònsors, es van poder oferir uns plats amb productes de la terra que més d’un va repetir.

Un altre descobriment per a molts va ser Joan Rovira, cantautor que ha voltat per molts països cantant al carrer i que ara treu el seu primer disc. Ens va oferir tres temes, un dels quals explicava una història que una persona li havia enviat per internet. Un noi de Camarles que promet.

La idea de la revolució silenciosa, proposada per l’Anna Zaera ja enfilant la recta final, ens va portar a les conexions entre les persones i els projectes, i la seva força. Molt aplaudida, va posar exemples de les notres terres.

L’expert en nanotecnologia, l’ampostí Robert Rallo, va seguir amb la importància de les coses petites.

També ens va ensenyar els seus estudis en models computacionals per a sustituir els animals que són sacrificats als laboratoris.

A final, Claudia Valladares que té a la seva germana vivint a Amposta, ens va emocionar amb la seva crida a l’acció per erradicar la pobresa amb la idea de que es pot eliminar gràcies als emprenedors socials. També molt aplaudida, va ser la cirereta d’un pastis que aportà coneixement i reflexió als assistents.

Per un dia, van ser profetes a la seva terra. Nosaltres i els nostres fills necessitem referents com ells.

No hem de deixar que sigui un fet puntual i que tinguin més reconeixement fora que aquí, d’on son naturals.

I Sabeu una cosa? Depèn de tots nosaltres.

Font: http://www.tedxamposta.com/2014/01/aixi-va-ser-tedxamposta-2013/